Hervind je kracht

Hoe is het eigenlijk met jou?

Foto voor MArfinfo

Je bent arts en je wilt mensen helpen. Dat is waarschijnlijk waarom je dit werk bent gaan doen, toch? Je patiënten zijn divers, de vraagstukken zijn veelzijdig en je doet je werk met hart en ziel. Maar toch voel je steeds vaker dat de balans zoek is.

De vraag: ‘Hoe is het eigenlijk met jou?’ lijkt zo simpel.

Maar hoe voelt het werkelijk voor je, als ik die vraag aan jou stel?

Wat maakt het bij je los?

Wellicht voelt je je onrustig worden, voelt het onwennig om op die manier naar jezelf te kijken of twijfel je over welk antwoord je gaat geven.

Dat is normaal. Als arts ben je er immers voor de ander. Maar juist daarom is het extra belangrijk om je eigen moeilijkheden te herkennen en te erkennen. Ze zeggen toch niet voor niets dat je bij een ongeluk of ramp eerst voor jezelf moet zorgen en dan pas voor een ander! Als je er zelf niet meer bent, kun je ook de ander niet meer helpen.

Veel van jouw collega artsen kampen met een hoge werkdruk. Dat komt bijvoorbeeld door:

  • De strikte agenda. Je bent gehouden aan de planning want niemand vindt het prettig als het spreekuur uitloopt. Maar de klant wil wel het gevoel hebben dat je de tijd voor ze hebt.
  • De toegenomen mondigheid van patiënten. De interactie is, bijvoorbeeld door de beschikbare informatie op internet, in de loop van de tijd veranderd. Dit brengt een nieuwe manier van communiceren met zich mee.
  • De vergrijzing in Nederland. Oudere mensen hebben nu eenmaal vaker klachten met de gezondheid.

Lukt het jou om je eigen grenzen te bewaken?

In een gesprek kijken we samen naar wat jouw drijfveren zijn en onderzoeken we de manieren waarop het werk voor jou weer echt leuk en ontspannen is. Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten.

 

Joyce

Reacties gesloten.